Camii Halı Altı Elektrikli Isıtma

Camii Halı Altı Elektrikli Isıtma

Halı Altı Elektrikli Isıtmanın Tarihçesi

Zemin ısıtmada ilk uygulamalar M.Ö. 1200’lü yıllarda rastlanmaktadır. O dönemlerde döşeme altından sıcak baca gazı geçirilerek yapılan uygulamalardır. 1900’lü yıllarda su ile yapılan sistemlerde döşeme altına uzun ömürlü malzemeler bulunmadığı için bir dönem zeminden ısıtma uygulamalarına ara verilmiştir. 1970 yılında inşa edilen Kocatepe
Cami’nde bakır boru ile zeminden ısıtma uygulamaları görülmektedir. Günümüzde ise zemin ısıtmada, en modern sistem olan; karbon film teknolojisiyle ısıya dayanıklı, uzun ömürlü halı altı elektrikli ısıtma sistemi kullanılmaktadır.

Enes Isıtma olarak en modern sistem olan; karbon film teknolojisiyle ısıya dayanıklı, uzun ömürlü halı altı elektrikli ısıtma sistemleri sunuyoruz.

Karbon Film İle Camii Halı Altı Isıtma

Dünya genelinde ibadethaneler en çok yer kaplayan yapıların başında yer almaktadır.Dünya nüfusunun dörtte birine yakını Müslümanlardan oluşur ve dünyanın hemen hemen her yerinde Müslümanların ibadetlerini rahatlıkla yapabilmeleri için birçok cami inşa edilmiştir. Camilerde birçok problem olsa da en sık rastlanan ve genelde imamların ve cemaatin şikayetçi oldukları temel konu ısınma problemidir.
Özellikle cami kapılarının yeterince yalıtımlı olmamalarından kaynaklı cami içerisine soğuk hava çok rahat şekilde girebilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için yapılması gereken şey ise caminin alttan ısıtılmasıdır. Yeni inşa edilen camilerde artık eskisi gibi sobalar veya kalorifer petekleri kullanılmamaktadır. Cami altı ısıtma sistemleri sayesinde caminin her bölümü eşit olarak ısıtılır. Bunu sağlayan temel element ise karbondur. Karbonlu film yardımı ile caminin her bölgesi eşit olarak ısıtılır. Şimdi sizlere karbonlu filmlerin yapıları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Ülkemiz gibi son derece çetin kış şartlarına mahkum yerlerde camilerin iyi bir şekilde ısıtılmaları gerekir. Hem az masraflı hem de ömürlük bir ısıtma yöntemi için en doğru seçenek karbon film cami ısıtma sistemidir. Camiler genelde baştan sona parkeler, ahşaplar veya beton ile kaplandıktan sonra üzerlerine ya halıflex ya da çeşitli halılar serilir. Bu sayede caminin alt tarafı sıcak tutulmaya çalışılır. Ama ne yazık ki bu yöntem soğuk kış aylarında tek başına yeterli olmaz. Sıcaklık eksi derecelere ulaştığı vakit cami içi inanılmaz soğuk olmakta ve cemaat rahat rahat namaz kılamamaktadır. Zamanla cemaat caminin soğuk olduğunu fark edince camiye gelip namaz kılmak yerine evlerinde namaz kılmayı tercih edecek ve kısa bir süre sonra artık kimse kış aylarında camiye gelmeyecektir. Cemaati camide tutabilmek için cami içinin iyi bir şekilde ısıtılması şarttır.

Karbon Film Isıtma Sisteminin Faydaları

Karbon film ısıtmanın birçok açıdan çeşitli faydaları bulunmaktadır. Şimdi sizlere bu faydaları teker teker anlatmaya çalışacağız.

Ekonomik Faydaları

Karbon film ile ısınmak diğer ısınma çeşitlerine nazaran çok daha ekonomiktir. Nasıl mı? Camileri ısıtmak için toplamda 4 seçenek mevcuttur. Bunlardan ilki soba ile ısıtmak ikincisi elektrikli ısıtıcı ile ısıtmak üçüncüsü doğalgaz petekleri ile ısıtmak ve sonuncusu ise karbon film ile ısıtmaktır. Bunlar arasında en ilkel yöntem şüphesiz soba ile ısıtmaktır. Odun ve kömür sobaları küçük köy camilerinde genellikle kullanılır. Bu camiler çok küçük oldukları için bunlarda en uygun seçenek sobadır. Bu sayede ısınma problemini çok ekonomik fiyatlar ile halletmiş olursunuz. Diğer yandan ilçelerde ve il merkezlerindeki camilerde genelde alan geniş olduğu için odunlu sobalar kullanılamamaktadır. Çünkü odunlu sobaların ısı alanları belirlidir ve o alan dışına etkili olamamaktadırlar.
Geniş bir alanı ısıtmak için en az 3-4 odun sobası gerekir ki bu hem çok masraflı hem de çok tehlikeli olur. Eğer caminin tam olarak ısınmasını istiyorsanız birçok yere odun sobası yerleştirmelisiniz bu sobalar camiyi bir süre sıcak tutabilir fakat sürekli olarak sobanın içindeki közlerin değiştirilmesi gerekeceği için bu işle uğraşacak birilerini de bulmak gerekir. Cami imamları bir yandan namaz kılarken diğer yandan soba közlerini değiştirmekle uğraşamazlar. Bu şekilde çok masraflı olmaktadır. Diğer yandan elektrikli ısıtıcılar ile camiyi ısıtmak da mümkündür. Fakat bunun için öncelikle geniş bir camiye en az 10-15 adet ısıtıcı almak gerekir. Bu ısıtıcıların fiyatı en ucuz 200 liradan başlıyor. 
Bunun yanında ısıtıcılar elektriğe bağlı çalıştığı için ay sonunda elektrik faturası bol sıfırlı olacaktır. Bu da çok masraflı bir yöntemdir. En az masraflı ve kesin çözüm üreten yöntem ise karbon film ısıtma yöntemidir. Camilerin parkelerinin altına bu karbon filmler döşenirse karbon filmlerin üzerindeki bakır uçlar sayesinde ısı eşit olarak sağa ve sola doğru dağıtılır ve caminin her tarafı çok sıcak olur. Bu sayede ne elektrik faturası ile ne de kömür ve köz gibi uğraştırıcı şeyler ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Zaman Açısından Faydaları

Yukarıda saymış olduğumuz çoğu ısıtma yönteminde en önemli sorunların başında zaman yer almaktadır. Öyle ki sürekli olarak ısıtıcılar ile ilgilenmek zorunda kalmak veya sürekli olarak sobaya odun kömür atmak ve közleri değiştirmek çok büyük bir zaman kaybıdır. Bunun yerine hiçbir şey ile uğraşmadan sabah camiye gelip düğmeye basıp tüm karbon ısıtıcıları çalıştırmak mümkündür. Bu sayede başka hiçbir şey ile uğraşmak zorunda kalmaksızın kendi günlük işlerinizi halledebilirsiniz. Karbon film ısıtma tekniğinde zamanınızı alacak tek işlem ilk yapılan karbon filmleri yerleştirme işlemidir. Karbon filmler cami halılarının altına yerleştirildikten sonra artık bir daha ısınmak için hiçbir şeyle uğraşmanıza gerek kalmaz. Uzun yıllar boyunca ısınma probleminiz kökten halledilmiş olur.

Isıtma Sistemlerimizin Camiiye Montajı

Kırıp dökme işi olmadan elektrik süpürgesi ile toz toprak temizliği yapılır. Zemin beton ise; ısı yalıtımı için tabana 5 mm kalınlığında keçe serilir ve beton zemine özel bir yapıştırıcıyla yapıştırılır. Cami tabanı tahta döşeme ise; 1m2 si 1000gram sıkıştırılmış sert keçe hiç boşluk bırakılmadan döşenir ve özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılarak zımbalanır.

Keçeler üretim esnasında bakteri, bit, pire ürememesi için 250 C'de fırınlanmıştır. Caminizde mevcut keçe vs. varsa hiçbirşey
gerektirmeden, temizlikten sonra saf uzunluğunca Karbon film ısıtıcılar döşenir. Altına gereken yerlere ısı termostat sensörü konulur. Safların sağ veya sol başından elektrik kabloları ısıtıcıların bakır baralarına lehimlenir. Diğer ucu firmamız tarafından üretilen siemens şalt malzemeli özel imalatımız olan bilgisayarlı ısı kontrol panosuna bağlanır. Enerji verilerek test denemesi yapıldıktan sonra halılarda hiçbir kesme yapılmadan eski halinde serilir ve ısıtma sistemi  caminizde insan müdahalesi gerektirmeden hava soğuyunca otomatik olarak namazdan namaza açılır. Kaç saf istiyorsanız o kadarı ısıtılır ve namaz bitimi kapanır.  Namaz vakitleri değiştikçe panodaki bilgisayar ezan vakitlerini yeniden düzenler. Dilerseniz manuel konumda namaz vakti haricinde de kullanabilirsiniz.

 

Bizim Camii Ne Kadar Elektrik Tüketir ?

Örneğin saf uzunluğu 15 mt olan 4 saftan oluşan vakit namazlarında 150 kişi Cuma günleri 450 kişinin namaz kıldığı 250m2 lik bir caminin aylık elektrik tüketimi yaklaşık 310 TL dir. 5 aylık kış boyu toplam tüketim gideri 1500 TL dir. Bu giderler kullanılan saf sayısı ve uzunluğuna göre değişmektedir. 2014 yılı 1 kwh elektrik birim fiyatı 40kr.’tan hesaplanmıştır.


ENES ISITMA profesyonel kadrosu, garantili çalışma sistemi, 13 yıllık tecrübesi ile Türkiye’nin her yerine 365 gün satış sonrası servis hizmetini vermektedir.
Ürünlerimiz ISI 9001 - ISO 14001 - TSE ve CE belgelidir